Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Een 'Sherman' tank rijdt het dorp Marssum binnen.

Een 'Sherman' tank rijdt het dorp Marssum binnen. Na een korte pauze stoten de bevrijders door in de richting van Harlingen. Op 14 april 1945 werd Heerenveen door de Canadezen bevrijd. Na een snelle doorstoot volgden o.a Dokkum en Harlingen, welke steden op respectievelijk de 14e en 17e onder contrôle waren. De opmars in het Westen van de provincie verliep enigszins met horten en stoten, maar op de 18e werd de strijd, zij na hevige gevechten, bij Makkum beslecht. Via Dieverbrug (Drente) waaierden de Canadese troepen onder meer in de richting van de Friese Wouden en het Noord Oosten van de provincie. Bij Dokkumernieuwezijlen kwam het tot een verwoed gevecht, waarbij aan de zijde van de B.S. op 15 april drie en een dag later één man sneuvelde. Twee Canadezen lieten in dit gebied het leven. De Dragoons bewogen zich met een indrukwekkende snelheid door het Oostelijk deel van Friesland en het aangrenzende gebied, dat op de 18e van de vijand gezuiverd was.

Collectie
  • Verzetsmuseum Friesland
Type
  • Foto
Identificatienummer van Fries Verzetsmuseum
  • 119663
Trefwoorden
  • Tanks
  • Bevrijding
  • Canadese strijdkrachten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards