Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Pierre Marie Joseph Dresen. No. 11420-14452.

Pierre Marie Joseph Dresen. No. 11420-14452. Geboorteplaats: Maastricht Geboortedatum: 07-02-1897 Plaats van overlijden: Neuengamme Datum van overlijden: 01-12-1942 Beroep: beroepsmilitair Groep: verzet ''Sergeant-Majoor in het Nederl. leger, in het bezit van het mobilisatiekruis 1914-1918, van de zilveren medaille voor 24 jaren trouwen dienst en van het kruis van verdienste van den Koning der Belgen.'' Bezoeker meldt: 10 mei 1940 te Vroenhoven België, na verlaten opgeblazen stelling / object Meersenhoven (brug over het Julianakanaal nabij Bunde / Itteren). Via Maastricht overgebracht naar vermoedelijk Stalag II-a Neubrandenburg. Een schriftelijke bevestiging is daar niet van te vinden. "Het oorlogsdagboek van Jef Engelen" lijkt er echter wel op te duiden. 2 december 1941 in opdracht van de SD tijdens kantoortijd bij de Dienst Distributie van de Gemeente Maastricht aan de Bogaardenstraat opgehaald door 2 rechercheurs van de Politie Maastricht Na een verblijf van 8 maanden in de SD gevangenis in Maastricht (Minderbroerdersberg) op 20 augustus 1942 overgebracht naar Kamp Amersfoort. Op 15 oktober 1942 is hij via Arnhem en Essen naar Neuengamme overgebracht waar hij op 1 december 1942 zogenaamd aan hartfalen overleed. Bezoeker: In het bezit van het Mobilisatie Oorlogskruis 1939-1945. Deze werd Pierre M.J. Dresen postuum verstrekt op 27 mei 1950 en uitgereikt aan zijn vrouw, Maria C.E. Lambrechts De reden voor de 2e keer krijgsgevangenschap was vanwege zijn verzetswerkzaamheden. Pierre Dresen was de oprichter van de eerste verzetsgroep in Maastricht (Groep Dresen, later ook RAF-groep genoemd). De groep werd verraden en in zijn geheel opgepakt. De activiteiten zijn destijds overgenomen / voortgezet door de BGM (Belasting Groep Maastricht).

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards