Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Jacobus Gerardus Stil. No. 1296.

Jacobus Gerardus Stil. No. 1296. Geboorteplaats: Amsterdam Geboortedatum: 13-03-1906 Plaats van overlijden: Overveen (Bloemendaal, Noord-Holland) Datum van overlijden: 16-07-1944 Beroep: kunstschilder, musicus Groep: verzet Jacques Stil (‘Pieter Brink’), wonend aan Blauwburgwal 4-I in Amsterdam, voorzag in zijn ouderhoud – nadat hij sedert 1930 wegens invaliditeit niet meer als scheepstimmerman kon werken – als slagwerker in diverse muziekbands, kunstschilder en koopman in tweedehands artikelen en antiquiteiten. Vanaf de eerste razzia’s op joden in Amsterdam hielp hij kinderen en ouderen (onder meer uit bejaardentehuis De Joodsche Invalide aan het Weesperplein, dat op 1 maart 1943 door de bezetter werd ontruimd) onder te brengen op onderduikadressen. Als medewerker van de PBC en RvV hield hij zich bezig met het vervoer van persoonsbewijzen, bonkaarten, zegels en illegale lectuur. Na te zijn toegetreden tot de KP-Amsterdam-West – welke onder leiding stond van J.A. Meewis (‘Carl’) – nam hij deel aan diverse overvallen op distributiekantoren. Met zijn mede-KP’ers Meewis, Dick Folmer, Jaap Paff en Guus Trestorff nam Stil in de nacht van 14 op 15 juli 1944 deel aan de tweede overval op het Huis van Bewaring aan de Weteringschans in Amsterdam. Met Trestorff behoorde hij tot degenen die – op de binnenplaats van het HvB-complex gewond geraakt tijdens een schotenwisseling met de Sipo – werden gearresteerd. De volgende dag werd hij in de duinen bij Overveen doodgeschoten. (bron: www.eerebegraafplaatsbloemendaal.eu)

Collectie
  • NIOD
Type
  • Foto
Identificatienummer van NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
  • 149052
Trefwoorden
  • Verzet
  • Erelijst der Gevallenen
  • Portretten
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards