Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 05, Pieter Langhorst, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Langhorst vertelt dat hij direct na de bezetting in het verzet is gegaan. Hij werd lid van de organisatie van Vrij Nederland. Na verraad werd hij opgepakt en ter dood veroordeeld. Nadat deze uitspraak was omgezet in levenslang, werd hij afgevoerd naar kamp Amersfoort. Vervolgens heeft hij korte tijd in kamp Vught gezeten, waarna hij op transport werd gesteld naar Buchenwald. Hier heeft hij enige tijd in de schillenkeuken en in de Bekleidungskammer gewerkt. Hij werd twee maal opgeroepen voor een Nacht-und-Nebel-transport. De eerste keer wist hij daaraan te ontkomen door zich ziek te melden. De tweede keer ontsnapte hij door mee te gaan met een transport naar kamp Wille in Gleina. Daar bestond zijn taak uit het ophalen van levensmiddelen in het dorp voor de gevangenen en soldaten. Na het opheffen van kamp Wille in Gleina is hij overgebracht naar Rehmsdorf waar hij werkte in de Leuna-Werke. Toen de Russen oprukten, werd dit kamp op transport gesteld richting Theresienstadt. Onderweg is Langhorst met anderen ontvlucht en uiteindelijk bij de geallieerden terecht gekomen. De latere ontvangst in Nederland ervoer hij als zeer teleurstellend.

Vervaardiger
  • NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards