Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De Tweede Wereldoorlog in vijftig foto's - Limburg

voorjaar 1940

Venlo, voorjaar 1940. Vanaf 11 mei 1940 kregen de Nederlandse militairen ondersteuning van Franse troepen, die over zee en via België naar Zeeland optrokken. In het Franse leger vochten vele duizenden Marokkaanse militairen tegen de Duitsers. Ongeveer 30.000 van hen waren gelegerd in het noorden van Frankrijk. Deze Marokkanen waren op bevel van de sultan in dienst getreden van het Franse leger. De sultan hoopte hiermee de Marokkaanse onafhankelijkheid van Frankrijk te bedingen. Marokkaanse soldaten werden ook in Zeeland ingezet bij de verdediging van Nederland. Veelal licht bewapend probeerden zij de toegang tot de haven van Antwerpen te beschermen. Alhoewel de strijd in Zeeland nog doorging tot 17 mei, was ook het Franse leger uiteindelijk niet opgewassen tegen de Duitse overmacht. De Franse terugtocht verliep chaotisch en een groot gedeelte van de soldaten werd krijgsgevangene gemaakt. Zij werden met schepen en goederentreinen naar Duitsland gestuurd, waar zij dwangarbeid moesten verrichten of werden geïnterneerd in krijgsgevangenenkampen. Deze foto is in Venlo op weg naar Duitsland gemaakt.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards