Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Minister-president van de Nederlandse regering in ballingschap Mr. P.S.

Minister-president van de Nederlandse regering in ballingschap Mr. P.S. Gerbrandy met een portret van Churchill, dat hij van de Britse premier persoonlijk heeft gekregen. Gerbrandy koesterde een mateloze bewondering voor zijn Britse collega. Op zijn beurt kon Churchill waardering opbrengen voor de Nederlandse minister-president vanwege diens standvastige houding en rotsvaste vertrouwen in de geallieerde eindoverwinning. Op 18 oktober 1940 werd Gerbrandy voor het eerst ontvangen door Churchill. Nadien stuurde hij op iedere verjaardag van zijn Britse voorbeeld een gelukstelegram. Ook wanneer er grote Britse oorlogssuccessen te vieren waren, ging er een gelukstelegram de deur uit, of zoals bij het tot zinken brengen van het Duitse paradepaardje de Bismarck liet Gerbrandy een fles Nederlandse jenever op Downingstreet 10 bezorgen.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards