Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 34, Pieter Braaksma, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

De heer Pieter Braaksma vertelt dat hij voor aanvang van de oorlog op de HBS zat, te Rotterdam. Daarna ging hij naar de HTS om bouwkunde te studeren, maar als gevolg van het uitbreken van de oorlog kwam hierin de klad. Hij ging werken bij de Rotterdamsche Loyd. Begin oktober 1943 werd hij in Rotterdam tijdens een razzia aangehouden en gefouilleerd. Hij had twee exemplaren van Vrij Nederland bij zich en een vervalst persoonsbewijs. Hij werd gearresteerd en eerst naar de gevangenis op de Haagse Veer gebracht en daarna naar kamp Erica bij Ommen. Hij vertelt over de harde omstandigheden in dat kamp. Na twee weken werd hij naar kamp Amersfoort gebracht. Ook hier was het verschrikkelijk. Na een verblijf in het zware klein hout commando en aardappelcommando’s kwam hij bij de NSF (een afdeling van de Nederlands Seintoestellen Fabriek) (ook wel ‘Radiocommando’) terecht. Hier waren de omstandigheden veel beter. Op een gegeven moment werd de gevangenen in kamp Amersfoort gevraagd zich op te geven om als frontarbeider te werken in Riga. Braaksma weigerde en werd op transport gesteld naar Buchenwald. Hij werkte er onder andere in de steengroeve en aan de spoorrails. Hij bracht daarna periodes door in diverse buitenkampen, zoals kamp Wille bij Jena en Lager E bij Kahla. Na de bevrijding werkte hij twee weken als tolk Engels, totdat hij vlektyfus kreeg. Hij verbleef enige tijd in een ziekenhuis en keerde daarna per goederentrein terug naar Nederland.

Vervaardiger
  • NIOD Institute for War, Holocaust and Genocide Studies
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards