Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wilhelm Stöwsand, geboren :16-08-1907 te Greifswold, woonplaats: Hanselstr. 13 te Schwerin.

Wilhelm Stöwsand, geboren :16-08-1907 te Greifswold, woonplaats: Hanselstr. 13 te Schwerin. Thans gedetineerd in het Huis van Bewaring te 's-Hertogenbosch. SS-Hauptsturmführer en leider der Sipo te Breda vanaf 25-11-1940 tot 18-09-1944. Verdacht van: ernstige mishandelingen, talrijke arrestaties. Toen twee ter dood veroordeelden t.w. Kersemakers en Huybregts een gratie-verzoek indienden werd dit door Stöwsand van alle mogelijke kanten tegengewerkt. De doodstraf werd daarop voltrokken. Door verdachte werd gearresteerd Kapelaan van Lierop. Deze arrestatie zou onrechtmatig zijn geweest. De Kapelaan zou nl. zijn gearresteerd omdat hij voor 1940 in een Oostenrijks blad zou hebben geschreven tegen het Nazi-regiem en dit blad had veroordeeld. De Kapelaan is tijdens zijn gevangenschap in Duitsland overleden. Zou zijn betrokken geweest bij de inbeslagname van het klooster an de Paters van de H. Geest te Alphen. Silbertanne-actie. Arrestatie Bicknese. Was hiervan op de hoogte. Gebeurtenissen in kamp Gilze-Rijen ongeveer October 1944. In afgebranden loodsen, waarin gevangenen waren ingesloten, werden verbrande lijken van personen gevonden. Jodenkwestie. Door de SD te Breda zijn plusminus 100 Joden opgehaald, waarvan na de bevrijding er slechts enkele terugkeerden. Bezoeker: Willy Stöwsand werd geboren in Greifswald, Vorpommern. Was sinds 1927 politieagent in Lübeck, kwam in 1937 bij de Kriminal Polizei te Schwerin, Mecklenburg. In november 1940 kwam hij naar Breda om er Postenleiter te worden van de Sicherheitspolizei (met een klein kantoor op de KMA, 5-8 man sterk, incl. Nederlandse agenten en een NSB-chauffeur/tolk). Kapelaan Van Lierop werd gearresteerd in mei 1940, ruim voordat Stöwsand arriveerde. Die trok wel in diens leegstaande villawoning aan de Hertog Janlaan. Stöwsand is in 1949 tot 5 jaar met aftrek voorarrest veroordeeld en in juni van dat jaar uitgezet naar Duitsland.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards