Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 48, Molukse perspectief

1942 - 1945

Geïnterviewde 48 is in 1934 geboren in Pelauw (Haruku). Voor de Japanse inval in Pelauw komen er enkele Japanners poolshoogte nemen in Pelauw. Niet veel later volgen Japanse troepen, enkele honderden militairen. Pelauw wordt de zetel van het Japanse commando op het eiland Haruku. Bij de zogeheten Tanjung Papeda (kaap Papeda) komt een Japanse kazerne. In de kazerne zijn ook de troostmeisjes of prostituees gehuisvest. Onder hen zijn vrouwen uit Australië, Amerika, Menado en Java, aldus geïnterviewde . Er wordt naast het dorp Pelauw een vliegveld aangelegd, de vlakte heet Sekojo, met werkkrachten uit Pelauw en uit andere dorpen op Haruku en Australische gevangenen. Geïnterviewde neemt deel aan de werkzaamheden als jonge betaalde kracht. Hij vertelt over de aard van de werkzaamheden en de organisatie. Tijdens het werk leert geïnterviewde wat basis Japans en enkele Japanse liedjes. Tijdens de oorlog wordt het vliegveld en Pelauw gebombardeerd en beschoten door geallieerde vliegtuigen. Er vallen hierbij een flink aantal doden en er is flinke materiële schade. Er worden pamfletten boven Pelauw uitgestrooid: Japan capituleert. De Japanners in Pelauw verzamelen zich en zijn plotseling verdwenen. Hierna komen geallieerde troepen Pelauw binnen. Door hen worden schade en verdere stand van zaken geïnventariseerd. Hierna vertrekken zij weer. De Javaanse werkkrachten blijven nog enige tijd achter voordat ook zij uiteindelijk weer vertrekken naar huis. Enkelen zijn getrouwd met inwoners van Pelauw. Van de Australische gevangenen hebben velen tijdens hun internering in het nabij gelegen Kariu het leven gelaten. Geïnterviewde herinnert zich nog zinnen in de Japanse taal, een aantal Japanse liedjes en zelfs een dans.

Vervaardiger
  • Museum Maluku (c), Habiboe, drs.R.R.F.
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards