Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 31, Willem Wildschut, oud-gevangenen van kamp Buchenwald

1945

De heer Wildschut vertelt dat hij opgroeide in een groot gezin in Gouda. Zijn hobby's waren vissen en zwemmen. Op zijn veertiende verliet hij school en had diverse baantjes. Tijdens de oorlog kwam hij in contact met Jehova's Getuigen. Ze waren pacifistisch, wat hem aansprak, en hij sloot zich bij hen aan. Hij dook onder maar werd door verraad op 21 -5- 1942 in Nieuwerkerk aan den IJssel opgepakt. Na verblijf in de gevangenis in Rotterdam werd hij overgebracht naar kamp Amersfoort. Daar moest hij eerst strozakken vullen, later zandscheppen in het jodencommando. Nadat hij weigerde de verklaring te ondertekenen dat hij afzag van zijn geloofsovertuiging, werd hij op transport gesteld. Uiteindelijk kwam hij in Buchenwald terecht. Aanvankelijk zat hij in het strafblok. Later, na een periode in een buitencommando bij Keulen en een periode in kamp Natzweiler, werd hij in Buchenwald ondergebracht in het blok van de Jehova's Getuigen. Dit was blok veertien. Hij had goede baantjes. Hij was huisknecht en loper voor bouwcommando vier. Na de bevrijding reisde hij terug naar Nederland. Hij vestigde zich in Zeeland en ging daar met de bijbel langs de deur.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards