Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview 05, de heer Landsbergen, Schiedamse kinderen op stap

1940 - 1945

Meneer Landsbergen (geboren 6 juli 1929) was bijna 11 jaar toen de oorlog uitbrak. Hij was de op één na jongste in een gezin met zeven kinderen. Samen met zijn jongste broer had hij te lijden van het voedseltekort tijdens de hongerwinter. De huisarts drong er bij zijn moeder op aan de twee jongens uit te zenden. Zij konden in Groningen terecht bij familieleden van een zwager. Zij werden getransporteerd door het IKB en voeren mee met een binnenschip dat met ruim negentig kinderen via Amsterdam, Zaandam en Alkmaar over het IJsselmeer naar Friesland voer. Van Leeuwarden gingen de broers met een auto naar Groningen. Tot begin juni 1945 verbleef de heer Landsbergen bij de familie Suurmeijer en maakte in Groningen de straatgevechten mee toen de Canadezen de stad bevrijdden. De broers keerden naderhand met de trein terug naar Schiedam.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards