Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Cor de Jager (links) is een van de eerste gewonde Nederlandse militairen.

4 december 1940

Cor de Jager (links) is een van de eerste gewonde Nederlandse militairen. Hij raakt gewond aan de benen in de meidagen van 1940 bij de gevechten rondom de Moerdijkbrug. In Breda wordt hij verpleegd, alwaar de Duitsers een (wellicht Franse) landmijn niet onschadelijk kunnen en durven te maken. Cor de Jager is op een brancard naar de mijn gebracht en heeft deze onschadelijk gemaakt. In 1944 wordt Cor de Jager in Den Haag opgepakt omdat hij niet kan aantonen dat hij met groot verlof is uit het Nederlandse leger. Hij wordt naar de Casuariestraat gebracht en al wachtend op verhoor door de Landwacht meegenomen. Een van die Landwacht mannen is immers Willy Boltini die tijdens de slag om de Moerdijkbrug in mei 1940 uit de eenheid van De Jager was gedeserteerd. De Jager wordt een paar straten verderop vrijgelaten door Boltini en vlucht uiteindelijk via de Biesbosch naar bevrijd gebied. Hij komt in dienst van het Canadese leger in de 'bomb disposal'. In Overloon maakt hij, toen hij door een voortijdig ontploffende Duitse mijn gewond raakte, kennis met Harry van Daal, die hem naar het Engelse Hospitaal in Antwerpen brengt en met wie hij later het oorlogsmuseum in Overloon opricht. Op de foto vertelt De Jager aan een verpleegster van een ziekenhuis in Den Haag over zijn wederwaardigheden.

Vervaardiger
  • Fotograaf onbekend
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards