Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Kriegsmarine sextant

Een sextant is een nautisch navigatie-instrument, voorzien van een gradenboog en van spiegels, dat gebruikt wordt bij de plaatsbepaling op zee. Het apparaat meet de verticale hoek tussen een hemellichaam en de horizon. Als de verticale hoek, de datum en het tijdstip op het moment van meten bekend zijn, kan de meridiaan worden berekend, dus de positie in noord-zuid richting op het aardoppervlak. Twee verschillende personen vonden, onafhankelijk van elkaar, rond 1730, de sextant uit. Dit zijn de Engelse wiskundige John Hadley (1682-1744) en de Amerikaanse uitvinder Thomans Godfrey (1707-1749). Vanwege de grotere nauwkeurigheid heeft de sextant de jakobsstaf en het asterolabium vervangen. Deze sextant is uitgevoerd in een lattenframe van zwart gecoat aluminium. Maker is het bedrijf C. Plath uit Hamburg. Dit exemplaar werd speciaal voor de Deutsche Kriegsmarine ontwikkeld. Op het apparaat vinden we behalve het logo van de Kriegsmarine de Duitse adelaar met daaronder de swastika.

Collectie
  • Beeldbank Bevrijdingsmuseum Zeeland
Type
  • sextant
Identificatienummer van Bevrijdingsmuseum Zeeland
  • SBKZ-000019
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Scheepvaart
  • Duitsers
  • Kriegsmarine
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards