Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Donkerbruin elektrisch kacheltje van het merk ' Inventum' met los snoer.

Donkerbruin elektrisch kacheltje van het merk ' Inventum' met los snoer. Met achterop niet goed leesbaar viercijferig nummer (waarschijnlijk 1031). Het kacheltje was eigendom van het echtpaar Mozes Manheim (3 juni 1882 Rotterdam - 16 juli 1944 Sobibor) en zijn vrouw Jettje Froukje Manheim-Cohen (6 januari 1889 Gorredijk- 16 juli 1944 Sobibor) en stond in hun woning aan de Jacob Catslaan 35 in Amersfoort. Mozes Manheim was bouwkundig tekenaar en werkte bij bureau Schotel, dat later opging in het ingenieursbedrijf Dwars Heederik en Verhey. Toen alle Joden in Amersfoort in de zomer van 1942 opgeroepen werden om zich in Amsterdam te later registreren, kreeg Manheim van diverse collega's een onderduikplek aangeboden. Omdat hij anderen niet in gevaar wilde brengen, sloeg hij dit aanbod af. In Amsterdam werden hij en zijn vrouw opgepakt bij een razzia en kwamen op 20 juni 1943 in Westerbork terecht. Daar kon Jettje Manheim-Cohen als verpleegster werken, maar dat bleek geen afdoende bescherming tegen verdere deportatie naar het Oosten. Op 13 juli 1943 werden de Manheims naar Sobibor getransporteerd, waar zij vrijwel direct na aankomst om het leven werden gebracht. Hun zoon Robert Salco Manheim overleefde de oorlog in onderduik.

Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Type
  • Voorwerpen
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17645
Trefwoorden
  • Manheim-Cohen, J.F.
  • Manheim, M.
  • Amersfoort
  • Jodenvervolging
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards