Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Ex-libris van de verzetsstrijdster Reina Prinsen Geerligs, aangebracht in een uitgave van 'Paul et V...

Ex-libris van de verzetsstrijdster Reina Prinsen Geerligs, aangebracht in een uitgave van 'Paul et Virginie' van Bernardin de Saint-Pierre. Het ex-libris bevat de spreuk 'Recht al barste de wereld', die later bekend zou worden omdat Prinsen Geerligs die tijdens haar gevangenschap op de muur van haar cel schreef. Reina Prinsen Geerligs (schuilnaam: Leentje Vandendriesch) (Semarang, Nederlands-Indië, 7-10-1922 – Sachsenhausen, Duitsland, 24-11-1943). Verzetsdeelneemster Reina Prinsen Geerligs was actief in de verzetsgroep CS-6 in Amsterdam. Op 23 juli 1943 werd ze gearresteerd toen ze een pistool afleverde op het adres Cornelis Krusemanstraat (nr. 79-1). Waarschijnlijk had was dit adres doorgegeven door een opgepakt CS-6-lid. De Duitsers verdachten Prinsen Geerligs van de moord op de 3 juli 1943 doodgeschoten politieman Pieter Kaay. Hoewel ze daar waarschijnlijk niets mee te maken had, heeft ze toch een bekentenis afgelegd om de aandacht van andere verzetsmensen af te leiden. Prinsen Geerligs werd vastgehouden in het Huis van Bewaring II aan de Amstelveenseweg. Daar zou ze op de muur van haar cel haar persoonlijke devies 'Recht al barste de wereld' hebben gekrast. Na enkele maanden gevangenschap werd Prinsen Geerligs samen met de andere CS-6 leden Nel Hissink-van den Brink en Truus van Lier naar het kamp Sachsenhausen bij Berlijn overgebracht, waar zij op 23 november 1943 aankwamen. Direct de volgende morgen zijn zij alledrie gefusilleerd.

Plaats
Collectie
  • Collectie Verzetsmuseum Amsterdam
Identificatienummer van Verzetsmuseum Amsterdam
  • 17938
Trefwoorden
  • Prinsen-Geerligs, R.
  • Amsterdam
  • Verzetsgroep, Cs-6
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards