Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Interview met Aad van Teylingen, Reis van de razzia

http://webservices.picturae.com/mediabank/media/a7b1363b-342f-0328-ce52-4a155c5baac8/downloadoriginal/96effa11-a720-6ba8-e7ef-c062b1ee4f5d?apiKey=42b3eb56-1cf6-11ea-88d7-60f81db16c0e De broer van Aad van Teylingen werkte bij de brandweer. Toen de razzia plaatsvond, wilde Aads broer zijn spullen in de kazerne halen om vervolgens onder te duiken met Aad en zijn vriend Gerrit. Bij de brandweerkazerne aangekomen mocht de broer niet meer weg. Aad is met Gerrit aangehouden op straat en in een school opgesloten, waar ze ook Aads broer weer tegenkwamen.Gedrieën besloten ze met de Duitsers mee te werken, maar ook om te ontsnappen bij de eerste gelegenheid die zich voordeed. In het Feijenoordstadion aangekomen werden ze met een groep in een vak geplaatst dat opschoof naarmate er meer groepen mensen uit het stadion vertrokken. Aad en zijn broer besloten zo lang mogelijk in het stadion te blijven en niet met de eerste groepen mee te gaan om zo het moment af te wachten waarop de bewakers niet meer zo fanatiek waren. De volgende dag, op weg naar de havens, ontsnapte Gerrit door bij zijn werkgever naar binnen te schieten. Aads broer zag zijn vriendinnetje, gaf haar een arm en liep ook weg. Even later ontsnapte Aad door hard weg te rennen. Er werd nog op hem geschoten, hij had geluk, stelt Aad. Eenmaal thuisgekomen dook Aad onder. Zijn moeder was eerder al overleden en hij woonde samen met zijn broer en zijn vader. Later is Aad bij de Prinses Irene Brigade in dienst getreden.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards