Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Kamp Amersfoort, interview 039

Geboren op 9 september 1921 in Slagharen. Zijn ouders hebben een café, dat tijdens eerste oorlogsjaren wordt ingenomen. Verder relatief rustig. In augustus 1944 wordt een Duitse SS'er ontwapend, er volgt een razzia en op 07-08-1944 worden 20 mannen opgepakt, waaronder NN. Ze worden op een open vrachtauto overgebracht naar Tynaarlo en begin september door naar Kamp Amersfoort. Mag zijn ring en schoenen aan- en omhouden, wordt niet kaal geschoren. Voor afgifte van zijn horloge krijgt hij kampgeld. Wordt ondergebracht in Block II en moet stro vlechten. Op transport naar Duitsland, van Leipzig naar Böhlen, tewerkgesteld in de bruinkoolindustrie. Wordt op een dag plotseling geroepen door een SS'er, die familie is van medegevangenen. NN gaat mee om die te zoeken. Ze reizen per trein naar Leipzig, Duisburg en Gronau. Gooien onderweg hun koffers uit de trein en sluipen heimelijk over de grens. Duikt tien dagen onder in de omgeving van Denekamp. Daarna in Slagharen op zolder van het café tot de bevrijding.

Vervaardiger
  • Wind, H. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Pluijm, E. van der (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort)
  • Oudesluijs, D. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Berg, D. van den (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
  • Slabbertje, R. (Stichting Nationaal Monument Kamp Amersfoort), DataManager
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards