Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'Ervaringen van Nederlandse burgers met ingekwartierde Duitse militairen'

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden Nederlandse burgers gedwongen Duitse militairen in huis te nemen. Zo kregen gezinnen van dichtbij te maken met ‘de vijand’. Deze Duitsers gedroegen zich in de regel keurig en in sommige gevallen ontstond zelfs een vriendschappelijke band. Uiteraard toonde de bezetter soms ook zijn andere gezicht. In dit project is onderzocht wat het betekende om onvrijwillig Duitse militairen in huis te hebben. Acht mensen die dit overkwam, zijn geïnterviewd. Hoe gingen zij met hun situatie om? Hoe dachten zij over de militairen die zij onderdak boden? En hoe heeft deze ervaring hun kijk op de oorlog gekleurd? Burgers die Duitsers ingekwartierd kregen, behoren tot de ‘omstanders’: gewone mensen die geen actieve rol hadden in de oorlog, maar er wel mee geconfronteerd werden. Er is nog weinig bekend over de manier waarop deze groep Nederlanders zich verhield tot de Duitse bezetter. De in dit project verzamelde verhalen werpen een licht op de ervaringen van de ‘gewone’ man of vrouw met de Duitsers, op hun percepties over de vijand en hun opvattingen over goed en fout in de oorlog.
Caleidoscoop Film; URI=http://www.caleidoscoopfilm.nl/
Erfgoed van de Oorlog projecten; URI=https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:33963
Datum
1 januari 1945
Type
  • Audio
Organisatie
Datum
  • 1945-01-01
  • 2012-01-19
  • 2009-01-01
  • 1940-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media