Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, De homo-subcultuur in de grote stad, vlak voor, tijdens en vlak na WO2, interview 03

Getuige groeit op in Utrecht waar hij met z'n biseksuele boezemvriend bijna iedere dag in het Utrechtse OZEBI zwembad te vinden is. Getuige vertelt open over zijn aanvankelijke erotische aantrekkingskracht tot Duitse soldaten die hij dagelijks door zijn straat zag marcheren. Hij houdt in die tijd erg van marsmuziek. Hij laat zich redelijk snel naar Duitsland sturen voor de arbeidsinzet. Hoort daar van een bestraffing van twee jongens die onder de douche samen betrapt waren, waarna hij na verlof onderduikt bij familie en gaat werken met een vervalst persoonsbewijs. Bij een politie inval op z'n werk wordt dit herkend en beland hij 6 weken in Kamp Amersfoort waarna hij als dwangarbeider in de staalfabrieken in Bochum te werk wordt gesteld. Vaker dan eerst gedacht vielen Nederlandse homoseksuelen op Duitse uniformen, toch zijn er niet veel die daar zo open over durven te spreken.
Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'De homo-subcultuur in de grote stad, vlak voor, tijdens en vlak na WO2' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-2gi-m21
Datum
1 juni 2009
Type
  • Audio
Vervaardiger
  • Collectie Jan Carel Warffemius
Datum
  • 2009-06-01
  • 1938-01-01
  • 1949-01-01
  • 2012-03-30
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media