Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, De Russenoorlog, opstand Georgische troepen op Texel, interview 14

Thematische collectie: Erfgoed van de Oorlog, Getuigen Verhalen, Project 'De Russenoorlog, opstand Georgische troepen op Texel' in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-q4g-tsj
Website ‘De Russenoorlog'; URI=http://www.derussenoorlog.nl
Theo Witte (79) groeide op in een boerengezin in Polder Het Noorden, nabij Oosterend. Op Texel is hij beroepsmatig misschien wel het meest met De Russenoorlog bezig, als voorzitter van het Luchtvaart- en Oorlogsmuseum op het vliegveld van Texel. Tegen wil en dank, want sinds Theo Witte zijn broer verloor tijdens de Georgische opstand - hij werd van zijn fiets geschoten door Duitse soldaten - wil Theo Witte niks meer met de oorlog te maken hebben. Maar nu vertelt hij zijn verhaal aan wie het maar wil horen. Zo ook aan president Saakasjvili van Georgie die in 2005 bij hem op bezoek kwam, op Texel. Theo Witte is voorvechter van een andere historisch verhaal over De Russenoorlog. De Georgiers waren muiters, en brachten het eiland niks dan slechts, vindt hij. Na de oorlog is er decennia lang te positief gedacht over de opstand. De Georgiers waren zeker geen bevrijders, wat hun motieven voor de opstand ook waren, vindt hij. Hij vertelt in het interview uitgebreid over zijn oorlogsherinneringen tijdens de opstand, het oprukkende Duitse leger en de begrafenis van zijn broer.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media