Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Gerard Passchier

Website Stichting Reis van de Razzia; URI=http://www.stichtingreisvanderazzia.nl
Link naar interview met broer van geïnterviewde, Wim Passchier; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-ydt2-tq
Project ‘Reis van de Razzia’ in EASY; URI=http://www.persistent-identifier.nl/?identifier=urn:nbn:nl:ui:13-ekzi-5g
Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Gerard Passchier Gerard Passchier vertelt over zijn belevenissen. Later komt zijn dochter Ali erbij zitten. Gerard werkte bij zijn vader die zoetwaren en koek verkocht aan winkeliers. Met Cor, zijn zwager, en David, een vriend, werd hij tijdens de razzia naar een loods op het Marconiplein gebracht. Cor en David werkten bij Wilton Feijenoord en Gerard deed ook alsof hij scheepsbouwer was. Gedrieën moesten ze werken in Bremen, een stad die veel gebombardeerd werd. In een schuilkelder bleken twee mannen overleden te zijn door scherven. Per schip gingen ze naar Hamburg wat bij aankomst bevrijd bleek te zijn. Gerard heeft zijn verblijf bijgehouden in een dagboek en hij heeft ook brieven naar zijn vrouw Annie en dochter Ali kunnen schrijven waarvan hij er een aantal voorleest. Aan dit interview is een link naar het interview met Gerards broer, Wim Passchier, toegevoegd.
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media