Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Anton Greven

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Anton Greven Het gezin Greven werd gewaarschuwd door het Verzet dat er een razzia plaats zou hebben. Anton en zijn broer doken niet onder in huis, maar probeerden te ontsnappen en werden op hun vlucht staande gehouden en in het Feijenoordstadion ondergebracht. Via Amsterdam kwam Anton per schip in Kampen aan. In Münster zag hij de platgebombardeerde stad en moest hij helpen het station te repareren. Daar heeft hij drie bombardementen meegemaakt. Na een zwaar bombardement is Anton met twee jongens naar huis gaan lopen. Na een gevaarlijke tocht per trein en te voet, waarbij ze bijna opgepakt werden, wisten ze Haaksbergen te bereiken, waar een tante woonde die hen hielp. 30 november kwamen ze weer aan in Rotterdam, waar Anton de Hongerwinter meemaakte. Tijdens de luchtlandingen van de Duitsers was Anton nog onder de indruk van het Duitse optreden, na het lezen van een boek geschreven door Lord Marley, het bombardement van Rotterdam, en na de razzia en de reis naar Duitsland, was dat enthousiasme wel over. Aan de beschrijving van dit interview is een link opgenomen naar het interview met Riet Bastein, de echtgenote van een overleden vriend van Greven. Zij was aanwezig bij een gedeelte van het interview, en is zelf ook geïnterviewd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards