Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Getuigen Verhalen, Reis van de Razzia, interview met Piet Kobessen

Op de avond van 9 november 1944 werd er een cordon rond Rotterdam en Schiedam gelegd door het Duitse leger. Alle belangrijke bruggen en strategische punten waren afgezet, trams reden niet meer en het telefoonverkeer was geblokkeerd. Op de twee daarop volgende dagen werden ruim 52.000 Rotterdammers en Schiedammers tussen de zeventien en veertig jaar oud opgepakt en afgevoerd richting Duitsland om daar dwangarbeid te verrichten in veelal beroerde omstandigheden. De Razzia van Rotterdam is een van de grootste klopjachten die het Duits Nationaalsocialistische regime heeft gehouden. Het verzetsblad Vrij Nederland reageerde dan ook geschokt, het schreef op 14 december 1944: ‘Vijftigduizend Nederlandse mannen laten zich als schapen wegvoeren en evenzoveel vrouwen zien toe hoe hun mannen en zoons weerloos naar Hitlers slachtbank worden geleid’. Het project Reis van de Razzia is gebaseerd op gefilmde getuigenissen van mannen die de razzia en de daaropvolgende reis hebben meegemaakt, om een hiaat in de geschiedschrijving te vullen en om inzicht te geven in de gebeurtenissen aan de hand van het thema "Handelingsruimte van een individu in een samenleving onder druk". Piet Kobessen Piet werd door de Duitsers opgeroepen voor dienst in het leger. Hij dook onder en kon bij een bouwbedrijf in Joegoslavië gaan werken. Hij werd daar erg ziek en is teruggegaan naar Schiedam, waar hij later met zijn broer werd opgepakt bij de razzia. Met zijn doktersattest had hij onder de razzia uit kunnen komen, maar hij wilde zijn broer niet in de steek laten. Met de trein werd Piet naar München gebracht, en hij kwam uiteindelijk in Dachau aan. De mannen werden gecontroleerd op besnijdenis en vervolgens tewerkgesteld bij de BMW-fabriek. Ze moesten hier stenen bikken en werken aan uitlaten voor vliegtuigen. Tijdens een bombardement in München ging Piet eten stelen en hij werd opgepakt. Na het betalen van een boete werd hij vrijgelaten. Het bedrag kon gelukkig bijeen worden gebracht door een collecte onder zijn maten, anders was Piet mogelijk geëxecuteerd.

Vervaardiger
 • Jager, MA E. J. de (Stichting Reis van de Razzia)
Type
 • interview
Trefwoorden
 • Tweede Wereldoorlog
 • Deportatie
 • Sociology
 • Psychology
 • Modern and contemporary history
 • Dwangarbeid
 • Oral History
 • Razzia
 • Onderduiken
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards