Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers.

Tweede Wereldoorlog. Oorlogsslachtoffers. Cornelis van de Sanden (frater Martiniano); werd geboren op 22 maart 1916 in Tilburg en overleed midden maart 1945 in het concentratiekamp Bergen-Belsen, Duitsland. Frater Martiniano werd op 24 juli 1944 op school gearresteerd en drie dagen later overgebracht naar Amersfoort. Op 5 september 1944, bij de opheffing van het kamp Vught, werd hij overgebracht naar Sachsenhausen, Duitsland. In maart 1945 kreeg zijn vader via het Zweedse ministerie van Buitenlandse Zaken het bericht dat zijn zoon was ondergebracht in blok I (het diplomaten blok van Sachsenhausen waar behalve diplomaten ook geestelijken werden ondergebracht). Hij verkeerde toen in goede gezondheid. Intussen was de situatie echter grondig veranderd. Op 5 februari 1945 werd frater Martiniano overgebracht naar Bergen-Belsen. Daar was het 'vuil en smerig: half vergane barakken, bijna geen eten, ontstellend veel ongedierte en veel besmettelijke ziektes. De regel in dat concentratiekamp was: na enkele weken was men uitgeteerd en was je dan ook nog eens aangetast door ziektes dan werd je naar de ziekenbarak gebracht en stierven de meesten bij gebrek aan verpleging. Begin maart werd frater Martiniano in de ziekenbarak opgenomen en twee weken later was hij overleden.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards