Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud

Familie Van Vliet

De stukken zijn in de loop van de tijd verzameld door het echtpaar W.G.A. en M.A. van Vliet-Pijl te Nijmegen.
In overleg met de schenkers heeft een voorselectie plaatsgevonden. Enkele archiefstukken, vooral dubbelen en stukken betreffende personeelsleden, zijn vernietigd.
Vanwege de relaties van diverse familieleden met meerdere van de genoemde bedrijven is besloten om alle archiefstukken in één inventaris onder te brengen én niet voor elke archiefvormer een aparte inventaris te maken.Door het grote aantal beschrijvingen is de rubriek met stukken betreffende Hotel Café Restaurant Erica en het Eethuis ‘In de gevulde Ruif’ te Berg en Dal onderverdeeld in subrubieken.
Een groot deel van het archief betreft het bedrijfsarchief van Hotel Café Restaurant Erica en het Eethuis ‘In de gevulde Ruif’ te Berg en Dal. Daarnaast zijn er een aantal privéstukken van diverse leden van de familie van Vliet, stukken betreffende het Restaurant Slot Doddendaal te Ewijk, de NV Exploitatie Maatschappij De Bron te Nijmegen, de Nijmeegsche Houtwarenfabriek, Hotel Lely te Slootdorp, diverse scheepvaartbedrijven en de confectiefabriek Parapatan Batavia in Nederlands Oost-Indië.
De familie Van Vliet was een veelzijdige ondernemersfamilie, met name actief in de horeca en de scheepvaart. Laurentius van Vliet (1884-1926), beëdigd meter van scheepsladingen te Rotterdam, trouwde met Paulina Stephania Heijlen (1883-1967), eigenares van een aantal binnenvaartschepen. Na het overlijden van haar man hertrouwde zij met Gijsberthus Smit, eigenaar van de hotels Lelie en Smit te Slootdorp. Willem Laurentius van Vliet en Paulina Stephania Heijlen kregen vijf kinderen: Willem Gustaaf van Vliet (1912-1986), trouwde met Maria Antonia Pijl (1911-1990), eigenares van de NV, later BV Scheepsexploitatie Maatschappij ‘Flottile’ te Rotterdam. Hij startte in 1937 Hotel Erica te Berg en Dal en nam het beheer van alle schepen van zijn moeder Paulina Stephania Heijlen over. Daarnaast was hij eigenaar van de NV Exploitatie Maatschappij De Bron te Nijmegen, die bronwater verhandelde en in de jaren 1972-1980 eigenaar van het Restaurant Slot Doddendaal te Ewijk. Maria Carolina van Vliet (1914-1928). Henricus Laurentius Paulina (Harrie) van Vliet (1920-1985), eigenaar van de in 1941 opgerichte Van Vliet Kwastenfabriek BV aan de Weurtseweg te Nijmegen en samen met zijn broer Willem Gustaaf eigenaar van de Nijmeegsche Houtwarenfabriek aan de Biezenstraat. Wilhelmus Franciscus Marie van Vliet (1918-2007), startte in 1946 Hotel Valmonte te Berg en Dal. Theo van Vliet (1925-1952), eigenaar van de confectiefabriek Parapatan Batavia te Jakarta (Nederlands Oost-Indië). Gustaaf van Vliet en Maria Antonia Pijl kregen drie kinderen: Julia van Vliet (1937). Willem Gijsbertus Andreas van Vliet (1940), kocht in 1978 Hotel Erica van zijn vader en startte het nabijgelegen Eethuis ‘In de gevulde Ruif.’ In 2000 verkocht hij zowel het hotel als het eethuis. Stephania Paulina van Vliet (1944), trouwde met H. Braam. Zij kochten van Willem Gustaaf van Vliet Slot Doddendaal, welke na een grondige restauratie vanaf 1977 door hen in gebruik werd genomen als restaurant voor feestpartijen.
Datum
1 januari 1900 - 1 januari 2005
Type
  • Archief
Vervaardiger
  • Familie Van Vliet
Collectie
  • Archieven Regionaal Archief Nijmegen
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media