Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

''The Canadians are coming'' ;

Een film rondom het bezoek aan Nederland van een groep familieleden van gesneuvelde Canadese militairen. 00:37:18 Introductie, met o.m. foto's van gevechtshandelingen van Canadese soldaten in Nederland, mensen die de bevrijding vieren en graven van Canadese soldaten. Verder beelden van de intocht van een bus met Canadezen in een straat met veel publiek; 00:39:11 Vertrek van de groep familieleden vanaf de luchthaven in Montreal, met toespraken van de Nederlandse ambassadeur en vertegenwoordigers van het Canadese leger; 00:39:51 Aankomst in Nederland en busreis naar de plaats van bestemming. De passagiers worden in drie groepen verdeeld: één naar Bergen op Zoom, één naar Groesbeek en één naar Holten. De groep die naar Holten gaat wordt ontvangen door burgemeester Enklaar en daarna ondergebracht bij gastgezinnen; 00:42:28 Canadezen leggen bloemen bij de Canadese oorlogsbegraafplaats in Bergen op Zoom; 00:43:13 Op een basisschool krijgen leerlingen les over de rol van de Canadezen in de tweede wereldoorlog. De kinderen maken een grote collage om de Canadezen te verwelkomen. Mevrouw ter Does vertelt over haar herinneringen aan de Canadezen; 00:45:31 Herdenkingsplechtigheid in Holten: kinderen komen met bloemen naar de oorlogsbegraafplaats en stellen zich op bij de graven; aankomst van de Canadese familieleden; toespraak van een priester; kinderen leggen bloemen bij de graven; kranslegging bij het offerkruis; 00:47:14 Herdenkingsplechtigheid in Groesbeek: toespraken en kranslegging bij het offerkruis; meisjes in witte jurkjes leggen bloemen; 00:48:42 Een moeder die twee zoons heeft verloren vertelt hoe zij het bezoek en de herdenking heeft ervaren; 00:49:19 Rondrit door Nederland, met een bezoek aan Arnhem, Nijmegen, Amsterdam, een klompenmakerij en een molen; 00:51:53 Feestavond voor de Canadezen met een optreden van een folkloristische dansgroep; 00:52:52 Afscheid van de g vertrek uit Holten met de bus, uitgezwaaid door schoolkinderen.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {BD28D700-54D6-42C7-BDA5-57B3B990EFFC}
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Maatschappelijk leven
  • Maatschappij
  • Reportage
  • Folklore
  • Wereldoorlog II
  • Oorlogsbegraafplaatsen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards