Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

The Long Years ;

Journaalfilmpjes in de serie Victory Video van British Pathe over de inzet van het thuisfront in Engeland tijdens WO 2 in de jaren 1942 - 1943, ingesproken door William Rushton. Het betreft hier bioscoopjournaals, instructie- en propagandafilms. 00:00:00 Introductie van de video. 00:01:52 Keep Smiling; de bijdrage van de cameramensen van Pathe bij aan de propaganda en de voorlichting van het Britse thuisfront. 00:04:57 De werving en de inzet van vrouwen voor taken in de oorlogsindustrie en het leger ter ondersteuning van de oorlogsinspanning. 00:07:42 A.T.S. Women help gunners. Vrouwen assisteren bij het onderzoek naar afstandsbepaling bij de artillerie. 00:09:11 Vrouwen aan het werk bij een zoeklichtinstallatie van het luchtafweergeschut in de winter. 00:09:54 Prinses Elizabeth neemt dienst bij de A.T.S. 00:10:51 W.A.A.F. Light Mechanics; vrouwelijke monteurs aan het werk bij de luchtmacht. 00:11:58 Algemeen beeld van vrouwen in opleiding voor taken aan het thuisfront. 00:13:15 NAAFI; Wervingsfilmpje voor huishoudelijk personeel bij leger, luchtmacht en marine. 00:14:20 Diverse voorlichtingfilmpjes over hergebruik van grondstoffen, b.v. metaal, tin, tubes en etensresten. 00:16:25 De rol van de industrie en de vrouwen daarin werkzame vrouwen voor de oorlogsproductie. Een song wordt tijdens de lunchpauze ten gehore gebracht. 00:20:35 Introductie van The Vingle, een korte haarcoupe, die leuk staat en veilg is bij het werken met machines. Tevens, cartoon over het dragen van de juiste kleren bij het werk. 00:22:44 Mode in de oorlogsjaren. 00:24:56 Rantsoenering wordt ingevoerd in het voorjaar van 1942. Goederen gaan op de bon. Voorlichtingsfilmpje over het vermaken van oude kleren en een oude herenhoed in een dameshoedje In plaats van kousen, het bruinen van het been. Het verwaarlozen van je kleren is een daad van sabotage; pleidooi vo kleren. 00:30:22 De Home Guard in actie. Song over de HG door George Formby: 00:33:38 Voedselrantsoenering. Uitleg over het gebruik van de bonnenboekjes en voorlichting over het bewaren van etensresten voor het hergebruik als veevoer. Recepten voor lekker voedsel met gebruik van beperkte grondstoffen. Filmpje over de fabricage van eierpoeder in Canada. Filmpje met "klagende kippen (comic)" over de kwaliteit van hun voer; Voorlichtingsfilmpje over het planmatig zaaien van groenten voor een oogst in de winter. Cartoon over vorst in de grond, die is omgespit. Overal verrijzen tuintjes om groenten en fruit te verbouwen. 00:47:10 Womens Land Army, bekend als de British Landgirls; vrouwen helpen om woeste grond in cultuur te brengen en werk verrichten op de boederij. Vakantie houden in eigen land gecombineerd met werken op het land. Twee meisjes gaan op vakantie in een kamp op het platteland. Vakantie wordt thuis gehouden, voorbeelden van de mogelijkheden. Vervanging van de Derby ipv de echte wedstrijd. 00:56:50 Song 'Do'nt let sing about the war'. 01:00:00 Einde.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {70B7EDDA-DAE6-4BAE-ADC6-7BA619DE1084}
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Maatschappij
  • Historische gebeurtenissen
  • Registratie
  • Documentaire films
  • Wereldoorlog II
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards