Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hattem als halteplaats bij voedseltochten ; Verkorte versie van BB03987 ;

1940

De aanleiding voor het maken van de documentaire was de onthulling van een plaquette bij de Ijsselbrug bij Hattem op 21 december 2005. De plaquette herdenkt de rol die de brug heeft gespeeld bij de voedseltochten uit de Tweede Wereldoorlog in de jaren 1943/1944. Tevens vertellen enkele tijdgenoten over hun ervaringen uit de hongerwinter. De interviews worden geïllustreerd met z/w-filmbeelden en foto's over het transport van personen en goederen en de voedselvoorziening tijdens hongerwinter van WO2. In de documentaire maken de volgende personen hun opwachting: Drs. Coster, dhr. Wim van het Historisch Centrum Overijssel over het symposium Herdenken en Verwerken in april 2004 en de historische achtergrond van de plaquette. Boukes, mevr. Alet, initiatiefnemer van de Werkgroep Hongertochten voor het plaatsen van een plaquette en informatieborden. Zoon, dhr. Piet, burgemeester van Hattem, onthulling van de plaquette, samen met Meijer, dhr. burgemeester van Zwolle. Mulder - de Groot, mevr. Henny, over haar ervaringen als overlevende van de hongerwinter en de voedseltocht die zij had ondernomen en haar echtgenoot Mulder, dhr. H.J. Dam van, dhr. J.H. bewoner van Zuiderzeestraatweg 11, Hattem, getuige van het langskomen van de deelnemers aan de voedseltochten. Barneveld, dhr. S (Sarres), bewoner van een boerderij vlak bij de Ijsselbrug; is later gevacueerd naar Zalk als gevolg van geallieerde bombardementen op de brug. Groeneveld - Van Raalte, mevr. J. bewoner van een boerderij aan de toenmalige Geldersche Dijk,.vlak bij de Ijsselbrug, eveneens ooggetuige van de voedseltochten. Koopman, dhr. G, zoon van een bakker uit Hattem over het beschieten van de brug Olst, dhr. A. (Bertus) eveneens ooggetuige, bewoner van de Straatweg. Dubbeldam, dhr H., zoon van een bewoner van de Ijsselhoeve, vlak bij de brug. Verhaal over Boer de, dhr., Herman, hotelhouder in Hattem over het weigeren van hongerreizigers te laten ov zijn hotel. Schepers - Mulder, mevr. Yvonne, dochter van Mulder - de Groot, mevr. H over hoe haar moeder de hongerwinter heeft ervaren. 00.48.55Beelden van de oude Baily-brug ter vervanging van de in de meidagen van 1945 door de Duitsers vernielde brug in afwachting van het herstel van de brug.

Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {2A686B0B-10CB-4322-BB22-6DE684627225}
Trefwoorden
  • Tweede Wereldoorlog
  • Documentaire films
  • Wereldoorlog II
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards