Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Herdenking 50 jaar bevrijding Deventer;

1995

Samenvatting Herdenking van de bevrijding in 1945 in Deventer met Canadese veteranen. Beschrijving: Tekst: ?1945 - 1995. 5 Mei herdenking van de bevrijding van de Duitse bezetting. Locatie Deventer Brink en Grote Kerkhof?. Veteranen staan te praten en zitten op een terrasje. Tekst: ?4 mei 1995. Herdenking van de omgekomen landgenoten?. In beeld lopen een stoet mensen en veteranen naar het gedenkteken van de omgekomen personen in 10 april 1945. Er volgt een kranslegging. Een lange stoet trekt langs de gedenksteen. De veteranen nemen plaats voor het stadhuis. De klokken luiden. De burgemeester houdt een toespraak, daarna volgt een kranslegging. In beeld muzikanten op de Brink bij de Waag. De Drum- en Show Fanfare Actief Deventer treedt op. Beelden van kraampjes op de Brink en gedecoreerde Canadese veteranen. Tekst: ?Aankomst Bevrijdingsvuur?. Een groep kinderen trekt langs met voorop een man met een brandende fakkel. Een Canadese veteraan ontsteekt het bevrijdingsvuur. Einde van het geluidsdeel op de film. Duur is 6 minuten. Tekst: ?Samenkomst in de Burgerzaal?. In beeld veteranen in de burgerzaal van het stadhuis. Toespraken van de burgemeester, een man en een vrouw. Tekst: ?Kindervermaak op het Grote Kerkhof. Hoog boven de kinderspelen?. Op het Grote Kerkhof springen kinderen op een springkussen. De volgende beelden zijn met geluid. In beeld een orkest, de Lubuïnuskerk, gedenkplaat, dagjesmensen op het Grote Kerkhof, affiche van de Anne Frank tentoonstelling. In beeld festiviteiten aan de Welle, kinderen zingen het smurfenlied, een draaimolen, vuurwerk. Tekst: ?Canada remembers - le Canada se souvient - 1939 - 1945?. In beeld de gedenkplaat voor de militaire oorlogsslachtoffers. Tekst op een bord: ?Groesbeek Canadian War Cemetery and the Groesbe de graven. Een groep jongens en meisjes zingen op de begraafplaats. Bloemen bij de graven. De veteranen op de begraafplaats in Groesbeek. Op de Brink in Deventer, bij de Waag, marcheert een militair orkest. Vervolgens is er vaandelzwaaien.

Vervaardiger
  • A. Nijbroek;
Thema's
Collectie
  • Mijn Stad Mijn Dorp, Provincie Overijssel
Type
  • Film
Identificatienummer van Collectie Overijssel
  • {22B1F220-1998-4BA1-B545-A4EDF6B9776B}
Trefwoorden
  • Maatschappelijk leven
  • WO II
  • Reportage
  • Bevrijding
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards