Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Bekendmaking, 's-Gravenhage,

Oorlogsaffiche in de vorm van een ''Bekendmaking" van de Nederlandse regering op 10 mei 1940. Hiermee werden onder meer alle non combattanten uitdrukkelijk verzocht om niet deel te nemen aan de gewapende strijd tegen de Duitse vijand hoe verleidelijk dit ook mocht zijn uit vaderlandsliefde. Verder werd het Nederlandse volk opgedragen zich niet te verplaatsen op wegen of om rivieren en kanalen te oversteken op zoek naar voedsel. Wellicht werd deze oproep gedaan om de krijgsverichtingen van het Nederlandse leger tegen de Duitse invaller niet te ontregelen. Bovenaan dit affiche prijkt het wapen van de Nederlandse staat van met de twee leeuwen en de spreuk "Je maintiendrai".

Je maintiendrai (Nederlands: Ik zal handhaven) is de wapenspreuk van Nederland sinds 1815.

De Duitse aanval op Nederland in de meidagen van 1940 begon op 10 mei en betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland viel gelijktijdig ook Luxemburg en België binnen als onderdeel van Fall Gelb. Het Nederlandse leger legde op 14 mei de wapens neer (behalve in Zeeland), en capituleerde op woensdagmorgen 15 mei, waarna de Duitse bezetting een feit was.
Bekendmaking, 's-Gravenhage, 10 mei 1940 ;
Datum
1 januari 1940
Type
  • Foto
Collectie
  • Fotografische Documenten Overijssel
Datum
  • 1940-01-01
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media