Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Rijks Radio-Omroep,

Interessant affiche van de ''Rijks Radio-Omroep De Nederlandsche Omroep'' waarop het huis-programma voor de week van 13 t/m 19 februari 1944 stond afgedrukt.

De Nederlandsche Omroep (afgekort: NO) was een radio-omroep die bestond tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens het eerste oorlogsjaar bleven de bestaande omroepen, AVRO, KRO, NCRV, VARA en VPRO uitzenden. De bezetter paste al snel censuur toe op hun programma's en gebruikte de radio voor propaganda. Op 9 maart 1941 werden de omroepen opgeheven en ontstond de Rijksradio Omroep, die later Nederlandsche Omroep werd genoemd. Veel werknemers van de oude omroepen verleenden medewerking aan haar uitzendingen. De meeste belangrijke functies werden echter bekleed door NSB'ers en nazi's.

Een aantal programma's van de Nederlandsche Omroep werd zeer berucht, zoals de propaganda-praatjes van Max Blokzijl en het anti-semitische Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter. In 1943 besloten de Duitsers alle radiotoestellen in beslag te nemen. Daags na Dolle Dinsdag werd de NO opgeheven, al vonden er nog uitzendingen vanuit Hilversum plaats tot 6 mei 1945.

Marius Hugh Louis Wilhelm (Max) Blokzijl (Leeuwarden, 20 december 1884 ? Den Haag, 16 maart 1946) was een Nederlandse zanger en journalist. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij een van Nederlands bekendste collaborateurs. Na de bevrijding werd hij ter dood veroordeeld en gefusilleerd.

Het Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter was een radioprogramma dat van 1940 tot 1944 werd uitgezonden door de Nederlandsche Omroep. Door het propagandistische en antisemitische karakter ervan is het een van de meest omstreden programma's uit de Nederlandse radiogeschiedenis.
Rijks Radio-Omroep, 13 t/m 19 februari 1944 ;
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media