Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

De bevrijding van Leeuwarden, 1945-1955

1945 - 1955

Beelden van de bevrijding van Leeuwarden op 15 april 1945 door het Canadese leger (Royal Canadian Dragoons); veel mensen op straat; op de Voorstreek staan pantserwagens bij hotel De Nieuwe Doelen; dhr. Halbertsma van de banketbakkerij, dhr. Jacob Bakker; tanks bij hotel De Nieuwe Doelen, mensen klimmen op tanks, Canadese soldaten, man hangt Nederlandsede vlag uit, Canadese soldaat wordt op de schouders gedragen, mensen staan bovenop een tank, kolonel K.D. Landell samen met mensen van het verzet bij ingang hotel De Nieuwe Doelen, omgevingsbeelden, de eerste zegetocht van Canadese tanks door Leeuwarden over de Kelders, door de Peperstraat en over de Nieuwestad, Canadese soldaat op de motor met drie mensen achterop, politiebureau Harlingerstraatweg, radiowagen op de Voorstreek, kolonel K.D. Landell, exterieur Vroom en Dreesman, Sint Jacobsstraat. De mannen in de auto zijn: George en Sven (schuilnamen) en Anton Hofstede, uit zijn huis werden de berichten verstuurd. Colonne Canadese tanks aan het begin van de Sint Jacobsstraat, aankomst commandant bij waarnemend burgemeester Jacob Algera bij het stadhuis aan het Hofplein, parade met doedelzakspelers, het muziekkorps ‘Loof den Heer’. Grote mensenmassa bij over de Kelders nr. 8 bij Radio Vaartjes, een grote luidspreker hing aan een balkon van het pand, waardoor het mogelijk was na de bevrijding berichten vanuit Londen via de radio weer te geven; dansende mensen. Begrafenis van de drie broer Wierda. Ze woonden aan de Emmakade. Mark, de oudste, was bij het verzetswerk betrokken; foto van de plek in Dronrijp waar de broers op 11 april 1945 werden gefusilleerd; opnames van de begrafenis, de kisten worden uit het huis gedragen, rouwstoet onderweg naar de Algemene begraafplaats aan het Schapendijkje Leeuwarden. De Binnenlandse Strijdkrachten marcheren door de stad; opname bij Over de Kelders waar een grote menigte luistert naar een radio-uitzending over de vorderingen van de oorlog.

Vervaardiger
  • F.J.A. Hofstede
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards