Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Menaam, plaquette in het gemeentehuis

De plaquette in het gemeentehuis te Menaam (gemeente Menaldumadeel) is opgericht ter nagedachtenis aan zes verzetsmensen die zijn omgekomen in de strijd tegen de bezetter. De namen van de zes slachtoffers luiden: Wijbe Dijkstra, Siebren Lautenbach, Jacob van der Plaats, Lolle Rondaan, Willem Scholten en Jan Zijlstra. Wijbe Dijkstra werd geboren op 21 april 1894 te Beetgum. De 49-jarige groentehandelaar werd op 22 november 1943 gearresteerd door verraad van Frans Michon, een van de medewerkers van de verzetsgroep. Michon was volledig op de hoogte van de gang van zaken en heeft de Sicherheitsdienst in Groningen ingeschakeld. Dijkstra stierf in Zuidlaren op 25 april 1944. Lolle Rondaan werd geboren op 3 januari 1919 te Beetgum. De wagenmaker was tijdens de bezetting werkzaam voor de Landelijke Organisatie voor hulp aan onderduikers (LO). Hij pleegde overvallen op distributiekantoren, onder andere op het gemeentehuis van Het Bildt te Sint-Annaparochie. In de nacht van 25 op 26 september stelde de Knokploeg Sexbierum, waarvan Rondaan lid was, het bevolkingsregister van Sint-Annaparochie veilig. Hiermee wilde de verzetsgroep voorkomen dat jonge mannen door de bezetter verplicht tewerkgesteld werden in Duitsland. Ook hielp Rondaan onderduikers aan verblijfplaatsen en voorzag hij hen van bonkaarten. Verder was hij medewerker van het illegale blad Voor God en den Koning en het weekblad Voor God, Nederland en Oranje , later veranderd in Op Wacht . Daarnaast verspreidde Rondaan andere illegale bladen en vlugschriften. Net als Dijkstra was Rondaan een van de slachtoffers van Frans Michon. Op 22 november 1943 werd hij samen met Folkert Bergsma, Gerrit Schuil, Gerben Oswald en Rients Westra op Liauckama State te Sexbierum gearresteerd. Op 14 februari 1944 werden Rondaan, Bergsma, Schuil en Oswald door het Polizei Standgericht te Assen ter dood veroordeeld. Zij werden gefusilleerd in een uithoek van het vliegveld Schiphol. De eerste drie slachtoffers werden op het ereveld in Bloemendaal begraven. Tot op heden is onbekend waar Oswald is begraven. Willem Scholten werd geboren op 25 augustus 1907 te Oudehaske en was landarbeider in zijn woonplaats Berlikum. Hij werd door de bezetter gearresteerd op 4 mei 1943 in verband met de April-Meistaking. Scholten stierf op 9 december 1944 in het concentratiekamp Neuengamme. Jan Zijlstra werd geboren op 4 juni 1904 te Hoogeveen en was politieman in Marsum. Hij werd gearresteerd op 28 juli 1944 ten gevolge van een overval op Tamminga's pakhuis aan de Schrans in Leeuwarden. In dit pakhuis lag de administratie van het Nationaal Steun Fonds (NSF), dat in handen van de bezetter was gevallen, opgeslagen. Zijlstra stierf op 1 januari 1945 in het concentratiekamp Neuengamme. Onthulling Het monument is onthuld op 4 mei 1982.

Vervaardiger
  • J. Bakker
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 1733
Trefwoorden
  • Verzet Nederland
  • Plaquette
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards