Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Wier, monument op de Wierster kerk

Het monument op de Wierster kerk te Wier (gemeente Menaldumadeel) is een astronomisch uurwerk, gemaakt door een onderduiker. In de zomer van 1943 moest de in Leiden studerende Fred Bruijn de loyaliteitsverklaring tekenen. Hij weigerde en dook onder. Door bemiddeling van de verzetsbeweging, waarvan zijn vader deel uitmaakte, kwam hij in Wier terecht. Hij kreeg onderdak bij de familie Foeke Hoekstra, die als arbeider bij de landbouwer Arjen Sevenster jr. werkte. Overdag hielp Bruijn op de boerderij en in de avond besteedde hij zijn tijd aan sterrenkunde en het maken van klokken. Bruijn wilde de Wierster bevolking een blijvend aandenken geven in de vorm van een astronomisch uurwerk, dat hij samen met timmerman G. Smidstra en schilder A. van der Veen had gemaakt. In de zomer van 1944 werd Bruijn door verraad gearresteerd en op transport gesteld naar kamp Amersfoort. Na enige maanden gevangenschap gelukte het hem weer vrij te komen. Nu dook hij onder bij Arjen Sevenster sr. in Sint-Annaparochie. Na de bevrijding heeft hij nog enkele weken aan het uurwerk gewerkt tot hij naar zijn woonplaats Amsterdam kon terugkeren. Weer student in Leiden, offerde Bruijn zijn zomervakantie van 1946 op om het uurwerk te voltooien. Onthulling Het monument is onthuld op 6 augustus 1946.

Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards