Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Lutten, herdenkingsmonument

Het herdenkingsmonument is ter nagedachtenis aan vier verzetstrijders uit Lutten (gemeente Hardenberg) die zijn omgekomen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Geschiedenis 'Willem Sebel was politie-agent te Hardenberg en Lutten en werd lid van de LO-Overijssel. Gearrsteerd door de S.D. (Zwolle) op 5 maart 1945 en op 31 maart in Zwolle gefusilleerd. Albert Jan Kerkdrijk overleed in Kamp Amersfoort. Hij weigerde om in Duitsland te werken en werd daarom opgepakt. Hans Erik Gouwe werd bij Balkbrug neergeschoten door de Duitsers. Samen met twee vrienden wilde hij de boeren in de ondergelopen polder Masterbroek helpen het vee in veiligheid te brengen. De drie jongens werden er ten onrechte van beschuldigd geschoten te hebbenen de jonge Gouwe werd onverhoeds neergeschoten. Lucas Smit stierf op 17-jarige leeftijd in een kamp te Perus-Alpenrose in Duitsland.

Vervaardiger
  • H.J. van Dijk (ontwerp en uitvoering)
Plaats
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards