Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Amsterdam, 'Al ela ani bochea'

Het monument 'Al ela ani bochea' in Amsterdam is opgericht ter nagedachtenis aan de Joden uit de Transvaalbuurt die tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezetter zijn gedeporteerd. In de Amsterdamse Transvaalbuurt woonden veel Joden. Zij waren in de jaren 1920 vanuit de oude Jodenbuurt bij het Waterlooplein hier naartoe verhuisd. De huizen in de Transvaalbuurt waren nieuw; zo was er verwarming, stromend water en een toilet. De Transvaalbuurt was voor de Duitse bezetter op eenvoudige wijze af te zetten, met aan de ene kant de ringvaart en aan de andere kant de spoorlijn. Bij een grootschalige razzia werden op 20 juni 1943 5.000 Joden in de Transvaalbuurt uit hun huizen gehaald. Vervolgens werden de mannen, vrouwen, kinderen en bejaarden via het Muiderpoortstation op transport gezet naar het doorgangskamp Westerbork. Van hen hebben slechts enkelen de oorlog overleefd. Jaarlijks worden de omgekomen kinderen iedere laatste donderdag in april bij het monument herdacht.

Vervaardiger
  • Wessel Couzijn
Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3451
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards