Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Beek, grafmonument van de familie Cohen

Het grafmonument van de familie Cohen in Beek is opgericht ter nagedachtenis aan Gerrit Cohen en zijn in Auschwitz omgekomen ouders Simon Cohen en Esthella Cohen-ten Brink en zusjes Frieda , Henny en Josephine . De familie Cohen was een Joods middenstandsgezin uit Geleen. Kerkelijk behoorde het gezin tot de synagoge van Beek. Op 25 augustus 1942 zijn de meeste Limburgse Joden met één groot transport via het doorgangskamp Westerbork naar het Poolse vernietigingskamp Auschwitz gedeporteerd, onder het mom van werkverschaffing. Hierdoor stonden alleen mannelijke Joden tussen de 16 en 65 jaar op de lijst. Zij moesten echter wel hun echtgenoten en kinderen meenemen. Toen was al snel duidelijk dat het lot van Joden in het oosten zwaar zou zijn. Dit leidde tot heftige discussies in vrijwel alle Joodse gezinnen: gehoorzamen of onderduiken? In Beek beslisten de meesten om niet in te gaan, met uitzondering van Leo Benedik en het gezin Van der Horst. Ook in het gezon Cohen vonden pittige discussies plaats. De stem van de gezagsgetrouwe vader Simon gaf de doorslag: men wachtte op de komst van de politieagenten. Zoon Gerrit, die fel had gepleit om onder te duiken, wachtte ook. Toen op de deur werd geklopt, ontvluchtte hij alsnog. Via het dakraam bereikte hij het platte dak en de zolder van de buren. Daarna dook hij onder. Van zijn familieleden en van de andere 25 gedeporteerden uit Geleen en Beek kwam niemand terug. Zij zijn op 31 augustus 1942 omgekomen in de gaskamers van Auschwitz. Oprichting Voor zijn overlijden heeft Gerrit Cohen besloten dat zijn graf ook een herinnering moest zijn aan zijn omgekomen ouders en zusjes. Dit geschiedde in september 1998.

Plaats
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 3626
Trefwoorden
  • Graf
  • Begraafplaats
  • Vervolgden Nederland
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards