Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Vught, Sachsenhausen-monument

Het Sachsenhausen-monument in Vught is opgericht ter nagedachtenis aan de meer dan 1.400 Nederlanders die in de periode van mei 1940 tot 22 april 1945 zijn omgekomen in het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Kamp Vught was een doorgangskamp. Veel gevangenen werden via dit enige officiële SS-concentratiekamp in het bezette Noordwest-Europa doorgestuurd naar andere concentratiekampen. Op 24 mei 1944, vlak voor de geallieerde invasie in Normandië, is een groot aantal politieke gevangenen op transport gezet van Kamp Vught naar het Zuid-Duitse concentratiekamp Dachau. Op 4 juni 1944 werden de laatste overgebleven Joden naar het vernietigingskamp Auschwitz in Polen getransporteerd. Op 5 en 6 september 1944 (Dolle Dinsdag) werd Kamp Vught door de bezetter ontruimd. Vrouwen werden naar Ravensbrück gedeporteerd en ruim 2.800 mannen werden per treinwagon afgevoerd naar het Duitse concentratiekamp Sachsenhausen. Bij aankomst op 8 en 9 september viel dit zogenaamde Vught-transport uiteen. Sommigen bleven in 'Hauptlager' Sachsenhausen, anderen werden weggevoerd naar de buitencommando's (Heinkel, Rathenow, Falkensee, de Klinkerwerken enz.). In Sachsenhausen hebben in de oorlogsjaren in totaal 3.700 Nederlanders gevangengezeten, voornamelijk om politieke redenen. 1.400 overleefden het niet. Oprichting De oprichting van het gedenkteken was een initiatief van de Nederlandse Vriendenkring Sachsenhausen. Onthulling Het monument is onthuld op 6 september 1994 door de heren A. Nicolaas en F. Bisschoff van Heemskerk (ex-gevangenen van Sachsenhausen).

Vervaardiger
  • Gonny Vendeville i.s.m. Leo van Deene
Collectie
  • Oorlogsmonumenten
Type
  • monument
Identificatienummer van Nationaal Comité 4 en 5 mei
  • 950
Trefwoorden
  • Vervolgden Nederland
  • Verzet Nederland
  • Gedenksteen
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards