Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Boek 'Over Leven'

'Over Leven' is een boek met memoires van Jan Tolkamp over de oorlogstijd, geïllustreerd door kunstenares Marijke van Dijk. Het boek is hand gebonden. Zondag 30 januari 1944 is Jan Tolkamp één van de mannen die worden opgepakt tijdens de razzia op de Westerkerk in Aalten en wordt overgebracht naar Kamp Amersfoort. Later naar Neuengamme en via verschillende kampen komt hij uiteindelijk in Ravensbrück terecht. In 2009 ontmoet Marijke Jan Tolkamp, bij een expositie van ‘Een diepe voor in de aarde’. Deze expositie motiveert deze bijzondere man haar te vragen of zij ‘iets kon’ met zijn verhaal. Tot dusver had hij zijn herinneringen aan de oorlogstijd slechts gedeeld met zijn kinderen en kleinkinderen, en dat pas sinds kort. Op verzoek van een van zijn kleindochters schrijft hij in 2005 alles op. In totaal zijn er 6 exemplaren van dit boek gemaakt. Eén exemplaar ligt permanent tentoongesteld in het herdenkingscentrum Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Een ander exemplaar is in het bezit van het Nationaal Onderduikmuseum. Jan Tolkamp wordt onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis. Hij overlijdt op 3 december 2010 op 89-jarige leeftijd.

Vervaardiger
  • Dijk, Marijke van
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards