Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Hanger of doosje

Een hanger of doosje in hartmodel gemaakt van hoorn. Aan de achterzijde bevindt zich een klapdekseltje om iets in op te bergen. Te gebruiken als sieraad. Aalten is ruim een eeuw de enige plaats in Nederland waar de hoornindustrie is gevestigd. Bernard Vaags start in 1855 -nadat hij het vak hoorndraaien heeft geleerd in het Duitse Thüringen- de allereerste hoorndraaierij. Hierna volgen Gerrit Peters, Abraham ten Dam, Willem te Gussinklo en Wessel Becking. Zo ontstaat de hoornindustrie in Aalten. Er worden producten gemaakt van buffelhoorn, zoals pijpen, knopen, kammen, naaldenkokers, handvatten paraplus, voor bestek, etc.Na de Tweede Wereldoorlog doet de kunststof en massaproductie van deze voorwerpen zijn intrede en verdwijnt de hoornindustrie. Aan de Hoekstraat 8 staat nog één van de voormalige hoornfabriekjes.In het Nationaal Onderduikmuseum is in het pand Markt 14 een hoornkamer ingericht.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards