Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Fotoalbum Ede en Omstreken

1890 - 1970

Foto 1: De stoomzuivelfabriek "Concordia" te Ede. In 1887 kocht de hr J.P. Knuttel uit Harskamp van de buurt Ede - Veldhuizen een stuk grond langs de latere spoorlijn Ede - Nijkerk. Hij liet daarop in 1890 een boter- en kaasfabriek bouwen. In 1901 namen enkele boeren de fabriek voor een billijke prijs over en toen werd de "Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Ede" een feit. In 1903 volgde een fusie met de N.V. Stoomzuivelfabriek "De Hoop" in Wageningen en op 1 maart werd de akte van oprichting van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek "Concordia" Wageningen - - Ede gepasseerd, waarna op 1 mei daaropvolgend met de productie werd begonnen. Foto 2: De Stoomzuivelfabriek "Concordia" te Ede. Foto 3:Het buitenhuis Buitenzorg aan de Amsterdamseweg werd in 1842 gebouwd. Uit die tijd dateert ook het koetshuis dat links achter het pand staat. Het huis is ontworpen in sobere bouwstijl, waarvoor vooral de gepleisterde gevels met schijnvoegen kenmerkend zijn. Het huis bestond in eeste instantie uit twee paviljoens en een daartussen liggend gedeelte met een inmiddels verdwenen veranda. De rechtervleugel is kort daarna gebouwd (1860 - 1880). De overige vleugels volgden eerst in de 20ste eeuw. Het huis bleef slechts kort in gebruik als buitenhuis. Vanaf 1871 of 1872 bood het onderdak aan een meisjeskostschool onder leiding van de dames Post en Leeson, In 1894 sloot de kostschool haar deuren en werd het huis verbouwd tot hotel-restaurant. Op 27 april 1895 werd een oorkonde onthult ter gelegenheid van de opening van hotel Buitenzorg door de burgemeester van Ede Jonkh. A.W. van Borssele en zijn echtgenote. Eerste hoteleigenaar was de heer Vincent Otto die het bedrijf in 1901 overdeed aan de heer W. Roelofsen. Op 1 juli 1916 verwisselde het hotel weer van eigenaar. De heer J.G. Pieterse huurde het eerst voor een periode van 3 jaar. In 1919 werd besloten tot koop. In de loop van de 20ste eeuw verschoof de nadruk van het toerisme vanuit het dorp Ede naar het buitengebied, waardoor pensions en hotels in het dorp verdwenen of van functie veranderden. Buitenzorg werd alleen een restaurant. Op 13 Mei 1940 namen de Duitsters bezit van het gebouw, nadat op 12 mei het bevel tot algehele evacuatie was gegeven. Na de bevrijding van Ede op 17 april 1945 werd Buitenzorg in gebruik genomen door de Canadezen als ziekenhuis. Thans is Buitenzorg een restaurant/partycentrum. Foto 4: Hotel "Buitenzorg" van de tuinzijde gefotografeerd.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards