Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Sept. - De Bevrijding Van Nijmegen - 1944

Tegeltableau bestaande uit twaalf beschilderde tegels in brede houten lijst. In het midden een boom in blad met sinaasappelen die de scheiding vormt tussen twee delen. Boven in de boom het wapen van H.M. Koningin Wilhelmina met links de Nederlandse vlag en rechts de Oranje vlag. Onder het wapen een banier met twee teksten: eerste tekst - gij dom en dwaas geslacht - wilt gij dees boom uitroeien? - die is van God geplant - en zal daar altoos groeien tweede tekst - ei, werpt de schoppen weg - het graven kan niet baten - gij moet d'oranjeboom - met rust en vrede laten-. Rondom de boom staan zes militairen die proberen de grond rondom de boom weg te graven; tussen de wortels onder de grond is het hakenkruis afgebeeld; zij symboliseren de voorbereidingen van de Duitsers ter verdediging van Nijmegen, links een afbeelding van de brandende stad Nijmegen, gezien vanuit Lent. Met links daarvan van boven naar beneden het wapen van H.K.H. Prinses Juliana, drie margrieten, de Amerikaanse vlag, eikenloof, het wapen van Nederland "Je Maintiendrai" Rechts een afbeelding van de Waalbrug gezien vanaf het Valkhof, met rechts daarvan het wapen van Z.K.H. Prins Bernhard, drie margrieten, de vlag van het Verenigd Koninkrijk, eikenloof en het wapen van Noviomagum. Aan de onderzijde de banier met de tekst van het tegeltableau: Sept. - De Bevrijding Van Nijmegen - 1944.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards