Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

1939-1945 Star - Burma star - Defence-Medal

1939-1945 Star - Burma star - Defence-Medal ."drie batons op een speld" "behorende aan A.G. Buckingham" "De 1939-1945 Campaign Star was een Britse militaire onderscheiding uitgereikt aan luchtmacht- en marinepersoneel. Voorwaarde voor de onderscheiding was dat de ontvanger gedurende de Tweede Wereldoorlog voor ten minste zes maanden in operationele dienst was geweest. De onderscheiding werd tevens (zonder verdere eisen) uitgereikt aan personeel dat is omgekomen, gewond raakte of gevangen is genomen. De onderscheiding werd in 1945 door het Britse leger geïntroduceerd, samen met een zevental andere onderscheidingen (waaronder de Air Crew Europe Star). De Birma Star is een militaire campagne medaille, ingesteld door het Verenigd Koninkrijk mei 1945 voor de toekenning aan onderwerpen van het Britse Gemenebest die in het diende Tweede Wereldoorlog , in het bijzonder in de Burma Campaign van 1941 tot 1945. De Defensiemedaille van het Britse Gemenebest (Engels: "Defence Medal") is een onderscheiding. Deze onderscheiding die tot de campagnemedailles wordt gerekend werd aan tientallen groepen mensen en categorieën personen toegekend. Niet iedereen kwam in immers aanmerking voor de Oorlogsmedaille ("War Medal") maar vrijwel de gehele bevolking was op enigerlei wijze ingeschakeld bij de oorlogsvoering en de oorlogsproductie. Men kan daarbij denken aan de politie, de brandweer, vrijwilligers bij de landwacht, de "home guard", koeriers("Civil Defence Messenger Service"), de kustwacht, vrijwillige waarnemers van de luchtverdediging, ("Royal Observer Corps"), de brandweer en de vrijwillige brandweer, en de zeeloodsen. Naar overzee uitgezonden vrijwilligers in de Orde van Sint-Jan , fysiotherapeuten, artsen en Rode Kruis medewerkers, de katholieke vrouwenbond, geestelijken, geleerden, het Leger des Heils, burgerpersoneel van de strijdkrachten, vrouwelijk personeel van de strijdkrachten, schooljuffrouwen op Malta, tolken, technisch personeel en diplomatieke koeriers van het Ministerie van Oorlog konden deze medaille aanvragen of voorgedragen worden. De medaille had dus een civiel en een militair karakter.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards