Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Molenhof in oorlogstijd door Johan Schraven, dagboek van de bevrijding van Broekhoven/ Tilburg, 1 september-27 oktober 1944 (kopie)

Molenhof in oorlogstijd door Johan Schraven, dagboek van de bevrijding van Broekhoven/ Tilburg, 1 september-27 oktober 1944 (kopie) (informeel) Dit is een kopie van een uitgetypt dagboek. Vermoedelijk is dit dagboek na de oorlog door zijn kind of kleinkind uitgetypt. Het dagboek speelt zich af in Tilburg en omgeving en begint op 1 september 1944 met de vermelding dat Duitse troepen uit België en Frankrijk terugtrekken door de Geallieerde opmars. Johan Schraven woonde bij zijn ouders en werkte in de meelfabriek van zijn familie (de molen van Schraven met molenhof op de hoek van de Edisonlaan en de Broekhovenseweg). Hierdoor geeft hij naast informatie over de opmars van de Geallieerden, het vertrek van de Duitse soldaten en de stromen vluchtelingen ook veel informatie over de voedseldistributie. De Duitse militairen vorderden voedsel, voertuigen en andere goederen. Enkelen plunderden ook. Ze waren in de omgeving ingekwartierd. Rond hun tuin hadden Duitse militairen loopgraven aangelegd. Op 27 oktober eindigt het dagboek met het overlijden van zijn vader met dochter en kind. Na hevige beschietingen was Broekhoven/Tilburg bevrijdt en kwamen de Tommies in de stad aan. Trefwoorden: Broekhoven, Tilburg, Gilze Rijen, Goirle, Alphen, Hilvarenbeek, bevrijding, operatie Market Garden, evacuatie, distributie voedsel, Arbeitseinsatz, inkwartiering, vorderingen, Tommies, bevrijding
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media