Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Politiebureau

1948

Het politiebureau aan de Breelaan, hoek Stationsweg in Ede met rechts de Wilhelminalantaarn. Sinds 1946 was de Politie gevestigd in de totaal verbouwde villa "Heesterheide". In 1980 wordt een nieuw politiebureau gebouwd, waarin het oude gebouw is geïntegreerd. In 2002 wordt een geheel nieuw politiebureau gebouwd. Het oude gebouw krijgt dan een horecabestemming. De lantaarn is een geschenk van de Edese bevolking bij het zilveren ambtsjubileum van Koningin Wilhelmina in 1923. Het is een uniek voorbeeld van smeedwerk in de stijl van de Amsterdamse School. De lantaarn heeft op diverse plaatsen in Ede gestaan. Het begon aan het begin van het Maandereind; na WOII werd de lantaarn verplaatst naar Park Paasberg en toen dit gedeeltelijk werd gesloopt voor het doortrekken van de Raadhuisstraat, naar het Museumplein. In 2007 keert de lantaarn weer terug naar het begin van het Maandereind op nagenoeg dezelfde plek waar het allemaal begon. De lantaarn is inmiddels een Rijksmonument en wel een zeer bijzonder monument omdat het een van de zeer weinige gaslantaarns in Europa is.

Vervaardiger
  • Nuss, J.H.M. / Eemnes
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards