Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Bescheinigung

7 november 1944

Zaterdag 21 oktober 1944 verspreidde zich het gerucht dat de Duitse autoriteiten dekens en kleding zouden gaan vorderen. Voor de ingeleverde goederen zou een vergoeding worden betaald. Op 6 november verscheen een Bekendmaking en werden strooibiljetten verspreid, dat per gezin of adres met een mannelijke inwoner de volgende dag voor een waarde van in totaal f. 72,50 aan dekens en kleding moest worden ingeleverd bij een van de 10 daarvoor aangewezen posten. Wegens dreigementen met huiszoeking en bestraffing gaf een deel van de bevolking gehoor aan het bevel. Inderdaad werden gedurende enkele dagen door militairen straten afgewerkt en huiszoekingen verricht. Waarschijnlijk is dat slechts in een deel van de stad gebeurd. De textiel was al jaren zeer schaars verkrijgbaar, zodat vooral het minder draagkrachtig deel van de bevolking alleen nog maar lijfgoed had. Daar viel dus niets te halen. De aangekondigde vergoeding is niet uitbetaald. Door een of meerdere illegale organisaties zijn valse inleveringsbewijzen verspreid, waarmee bij huiszoeking kon worden aangetoond, dat aan de verplichting was voldaan. D.A. Landaal is de vader van Arie Landaal. Verklaring van de Beauftragte des Reichskommissars für die Provinz Süd-Holland Schwebel, dat D.A. Landaal aan zijn inleveringsplicht voor textiel heeft voldaan. Gedrukt, met stempel Rijkscommissaris 28 en handgeschreven aantekening "Abgeliefert 97.50 G".

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards