Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Bron delenBron delen

Interview A. Nicolaas en mw. Nicolaas-Piket

Interview A. Nicolaas en mw. Nicolaas-Piket
Interview met A. Nicolaas en mw. Nicolaas-Piket. Gehouden door Marlies Hoenkamp-Mazgon op 30 maart 1982. Getypt, 4 bladzijden.
Ab Nicolaas (06-06-1917), tekenaar bij het Leidsch Dagblad, maakte een groot deel van de bezetting mee in het KZ Sachsenhausen. Daar was hij terechtgekomen na zijn arrestatie op 10 mei 1941. Samen met enkele anderen was hij gearresteerd wegens het aanbrengen van anti-Duitse leuzen en andere anti-Duitse gedragingen. Nicolaas zou eind 1940 naar Engeland zijn gegaan, maar dit plan bleek op fantasie te berusten van een joodse kleermaker uit Leiden. Door verraad van deze man, Mozes Brandon Bravo zijn meer jongemannen gearresteerd. Deze Brandon is overigens bij een in scene gezette ontsnapping vrijgekomen uit de Scheveningse gevangenis en is voor de Sipo gaan werken. Annie Piket (19 juli 1916), de verloofde van Ab, bleef contact houden met de vader en moeder van Ab. Vader Nicolaas was conciërge van het Volksgebouw aan de Herengracht. In het pand woonden onderduikers en kwam de Leidse verzetsman Lex Bernard regelmatig langs. Annie Piket bezorgde bonkaarten en illegale bladen. Een van de medewerkers van Bernard, Jan Bakx, huwde na de oorlog de zuster van Ab Nicolaas. Ook met hen is een interview gehouden.
Datum
30 maart 1982
Type
  • Foto
Collectie
  • Erfgoed Leiden en Omstreken
Datum
  • 1982-03-30
Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media