Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Oorlogsschade

12 maart 1943

Schade als gevolg van het bombardement op de Schoolstraat en omgeving in Noordwijk op 12 maart 1943. G. Slats schrijft in Noordwijk in de jaren 1940-1945 op p. 143 en 144: "In de avond van 12 maart 1943 te 9 uur ontsnapte Noordwijk aan een catastrofe. Een groot aantal lichte brand- en brisantbommen werd uitgeworpen in een strook over Noordwijk aan Zee van de Julianaweg tot aan de Rembrandtweg. De brisantbommen vernielden een aantal woningen; de brandbommen veroorzaakten onmiddellijk 6 fel-uitslaande branden in de Schoolstraat, Binnenweg, Abraham van Royenstraat, Huis ter Duinstraat, Pickéweg en Beethovenweg. De brandweer greep direct doelmatig in, waarmee een grote ramp werd voorkomen. Met grote inspanning konden de branden worden geblust, mede dank zij de assistentie van de Leidse brandweer. De blussingswerkzaamheden werden ernstig bemoeilijkt omdat een hoofdleiding van de waterleiding door een bom was geraakt, waardoor de druk ernstig wegviel. De fosforbommen kwamen nog enige dagen later tot ontbranding en veroorzaakten nieuwe brandhaarden". In totaal werden 10 huizen geheel vernield en 40 beschadigd. Er vielen diverse gewonden. Op 18 maart overleed mw. A. Barnhoorn-van Duin uit de Julianaweg als gevolg van de opgelopen verwondingen. Zie ook het Politierapport van die dag.

Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards