Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

Tentoonstelling

1 januari 1941

NSB-propagandafilm over het bezoek van Nederlandse topambtenaren waaronder Goedewaagen, van de Vegte en Oosterbaan aan een schilderijententoonstelling in Keulen. Tijdens het bezoek houdt Goedewaagen een redevoering. De ambtenaren maken van de gelegenheid gebruik om enige gebouwen in de stad te bezichtigen, waaronder de Keulse Dom en het gebouw waar in 1938 de conferentie tussen Hitler en Chamberlain plaatsvond. “Geconfisqueerd oorlogsmateriaal: propagandafilms van de Filmdienst der NSB vrijgegeven ihkv WOII Open Data Depot in een samenwerkingsverband met Beeld en Geluid en Netwerk Oorlogsbronnen (mei 2018)” 00.00 (Spiegel der Beweging) geprojecteerd over NSB vignet geflankeerd dooe emblemen, links v.d. Lnadstand, rechts v.d. WA. 00.15 (Tentoonstelling van Nederlandse schilderijen te Keulen) geprojecteerd over NSB vignet. 00.26 Rit langs een van de binnenhavens van Keulen ; o.a. draaibrug zichtbaar. 00.35 Groep wandelt langsRijnkade in Koln-Deutz, o.a. Goedewaagen (Secr. Gen. van DVK) en Oosterbaan (Hoofd Afdeling Propaganda) en delegatie Nederl. pers en Duitse functionarissen. 00.48 Meekijkend over schouder van Goedewaagen naar de Keulse Dom aan de overkant (noot). 00.51 Close-up van de Dom. 01.02 Gebouwen van de gouwleider van Keulen-Aken van de NSDAP. 01.08 Nederlandse delegatie verlaat bovengenoemd gebouw. 01.10 Rit over de Heumarkt. 01.15 Goedewaagen wijst Oosterbaan op het uitzicht vanaf een terras in Godesberg. 01.25 Nederlandse delegatie verlaat het gebouw, waar in 1938 de conferentie van Hitler en Chamberlain plaatsvond. 01.36 Gebouw van de Kolnische Kunstverein, waarin de tentoonstelling plaatsvond. 01.45 (de Secr. Gen. Dr. Goedewaagen) 01.47 Toespraak van Goedewaagen in het Duits begeleid beelden van genodigden, w.o. Gouwleider van Keulen-Aken, Oosterbaan, v.d. Vegte enz. 02.04 Applaus. 02.07 Goedewaagen en v.d. Vegte krijgen gelukwensen van genodigden en bekijken tentoonstelling. 02.13 Beelden van enkele schilderijen en pratende en kijkende bezoekers. 02.52 Enkele NSDAP-ers bekijken schilderijen, o.a. Gouwleider Keulen-Aken. 03.00 Film afgebroken.

Vervaardiger
 • Filmdienst der NSB (producent)
Thema's
Collectie
 • WOII Open Data Depot
Type
 • Moving Image
Identificatienummer van Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid
 • 114440
Trefwoorden
 • schilderijen
 • stadsbeelden
 • kerken
 • excursies
 • tentoonstellingen
 • propagandafilms
 • journaalfilms
 • kunst
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
De Oorlogsbronnen.nl nieuwsbrief bevat een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Vijzelstraat 32
1017 HL Amsterdam

info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards