Ga direct naar: Hoofdnavigatie
Ga direct naar: Inhoud
Alle bronnen

1 mei: Dag van de Arbeid

1 mei 1941

Bioscoopjournaals waarin Nederlandse onderwerpen van een bepaalde week worden gepresenteerd. Viering Dag van de Arbeid: SHOTS: - NVV-Commissaris H.J. Woudenberg houdt een toespraak tot kijkers over de betekenis van 1 mei, afgewisseld met shots van div. demonstraties van NVV of SDAP; - arbeiders of kantoorpersoneel aan het werk; - cu's div. arbeiders; shots van arbeiders die zich aan het einde van de werkdag verkleden of hun jassen aantrekken; - schapen met lammetjes in de wei; - fietsers in luchtige kleding; - Rotterdammers die een dagje uit zijn naar Scheveningen; - div. vrijetijdsbestedingen: picknicken; zeilen; zeezwemmen; kano'en -en wandelen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog stonden de bioscoopjournaals van de filmfabrieken Polygoon en Profilti onder toezicht van de Duitse bezetter. Polygoon en Profilti moesten samenwerken met het Duitse filmverhuurkantoor Tobis. Vanaf 1 januari 1941 kreeg het bioscoopjournaal daarom de naam Tobis Nieuws. Tot in het najaar van 1944 werden onder deze naam door Polygoon en Profilti om de beurt journaals geproduceerd.

Vervaardiger
  • Polygoon-Profilti (producent) / Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (beheerder)
Disclaimer over kwetsend taalgebruik

Bij bronnen vindt u soms teksten met termen die we tegenwoordig niet meer zouden gebruiken, omdat ze als kwetsend of uitsluitend worden ervaren.Lees meer

Ontvang onze nieuwsbrief
Tweewekelijks geven we je een overzicht van de meest interessante en relevante onderwerpen, artikelen en bronnen van dit moment.
Ministerie van volksgezondheid, welzijn en sportVFonds
Contact

Herengracht 380
1016 CJ
Amsterdam

020 52 33 87 0info@oorlogsbronnen.nlPers en media
Deze website is bekroond met:Deze website is bekroond met 3 DIA awardsDeze website is bekroond met 4 Lovie awards